Η Iστορια της Σωματικης Διαπλασης & Fitness

Είναι βέβαιο ότι στην αρχαιότητα η δύναμη έπαιζε πρωταρχικό ρόλο. Παρά την εφεύρεση κάποιων όπλων, το σημαντικότερο εξʼαυτών, ήταν για πολλά χρόνια η ανθρώπινη δύναμη.

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες αφού ανακάλυψαν τις ακριβείς αναλογίες μέσα από τα μαθηματικά και την ανατομία, προσέδωσαν στο ανθρώπινο σώμα την ιδανική και τέλεια αρμονία μεταξύ μεγέθους και αισθητικής. Μολονότι αυτό το ιδεώδες για το ανθρώπινο σώμα εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Τέχνης, οι πραγματικές επικές διαστάσεις αυτού του οράματος ενσαρκώθηκαν στα μαρμάρινα και μπρούτζινα γλυπτά των καλλιτεχνών Φειδία

και Λύσιππου, τα οποία είχαν μεγαλύτερες του κανονικού διαστάσεις. Το γεγονός ότι τα Ελληνικά αρχέτυπα περί της σωματικής διάπλασης θεωρούνται τα πρότυπα για όλη την
ανθρωπότητα, φαίνεται από τον κορμό που εκτίθεται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης στην Ελβετία, την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό το άθλημα έχει προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, σε όλο τον κόσμο. Οι αρχές και οι μέθοδοι αυτού του αθλήματος, έχουν υιοθετηθεί από αθλητές

σχεδόν όλων των αθλημάτων που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια.Το Ελληνικό ιδανικό σώμα φαίνεται εξαιρετικά οικείο όταν παρατηρήσουμε τη Σωματική διάπλαση των αθλητών που σήμερα αγωνίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελληνική τέχνη επέδειξε στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους προδρόμους των σύγχρονων αλτήρων προκειμένου να σμιλέψουν τα σώματά τους και οι Έλληνες ήρωες όπως ο Άτλας και ο Ηρακλής, μπορούν κάλλιστα να
θεωρηθούν πρόγονοι των σύγχρονων πρωταθλητών της Σωματικής Διάπλασης.

ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

To bodybuilding αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και προωθήθηκε στην Αγγλία από τον Γερμανό Eugen Sandow, o οποίος θεωρείται «Πατέρας του Σύγχρονου Bodybuilding», επιτρέποντας στο κοινό να παρακολουθεί την παρουσίαση της σωματικής διάπλασής του σε «οργανωμένες επιδείξεις των μυών».

Παρόλο που το κοινό ήταν ενθουσιασμένο βλέποντας μια άρτια ανεπτυγμένη σωματική διάπλαση, οι άνδρες συνήθιζαν να παρουσιάζουν το σώμα τους μόνο με στόχο την επίδειξη της σωματικής τους ρώμης ή στο πλαίσιο αγώνων πάλης. Ο Sandow διέθετε μια σκηνή για σόου, όπου παρουσίαζε τις επιδείξεις αυτές, με την υποστήριξη του μάνατζερ του Florenz Ziegfeld. Η ταινία-μιούζικαλ του 1936 «The Great Ziegfeld», που απέσπασε βραβείο Όσκαρ, σκιαγραφεί τις απαρχές του μοντέρνου bodybuilding, όταν ο Sandow ξεκίνησε να επιδεικνύει τη σωματική του διάπλαση στο πλαίσιο του καρναβαλιού.

Ο Sandow τέντωνε τους μυς του και επεδείκνυε τη σωματική του διάπλαση τόσο επιτυχημένα, καταφέρνοντας να δημιουργήσει αρκετές επιχειρήσεις που αφορούσαν τη φήμη του και ήταν, ακόμα, ένας από τους πρώτους που εισήγαγαν στην αγορά προϊόντα με το όνομά τους. Του αποδίδονται επίσης τα εύσημα για την επένδυση και την πώληση του πρώτου εξοπλισμού γυμναστικής για το ευρύ κοινό: βαράκια με λαβή, τροχαλίες και ελαστικοί ιμάντες. Ακόμα και η φωτογραφία του είχε πωληθεί, η οποία είχε ληφθεί σε στυλ φωτογράφισης «cabinet cards» αλλά και σε άλλα είδη φωτογράφισης

Ο πρωτος μεγαλης κλιμακας διαγωνισμος bodybuilding

O Sandow οργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό bodybuilding στις 14 Σεπτεμβρίου του 1901, τον επονομαζόμενο «Μεγάλο Διαγωνισμό», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Με κριτές τους Sandow, Charles Lawes και Arthur Conan Doyle, o διαγωνισμός στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε πολλούς θιασώτες του bodybuilding δεν τους επετράπη η είσοδος λόγω του συντριπτικού αριθμού παρισταμένων. Το τρόπαιο για τον νικητή ήταν ένα χρυσό άγαλμα του Sandow, το οποίο είχε φιλοτεχνηθεί από τον Frederick Pomeroy. O νικητής ήταν ο William L. Murray από το Νότινγκχαμ.

Το αργυρό άγαλμα του Sandow ήταν το τρόπαιο για αυτόν που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δηλαδή τον D. Cooper. Το χάλκινο τρόπαιο με το άγαλμα του Sandow – το πιο γνωστό από όλα – απονεμήθηκε στον νικητή της τρίτης θέσης, ο οποίος ήταν ο A. C. Smythe. Aπό τις 28 Δεκεμβρίου του 1903 έως τις 2 Ιανουαρίου του 1904, ο πρώτος μεγάλης κλίμακας διαγωνισμός bodybuilding έλαβε χώρα στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στo Madison Square Garden. Ο διαγωνισμός προωθήθηκε από τον Bernarr Macfadden, τον πατέρα της φυσικής κουλτούρας και εκδότη πρωτότυπων περιοδικών bodybuilding , όπως είναι το Health & Strength.

O νικητής ήταν ο Al Treloar, ο οποίος ανακηρύχθηκε ως «ο άντρας με το πιο άρτια ανεπτυγμένο σώμα του κόσμου» και κέρδισε 1.000 δολάρια σε μετρητά, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εποχή εκείνη. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Thomas Edison δημιούργησε μία ταινία για τη ρουτίνα ποζαρίσματος του Treloar. O Edison ήταν ήδη ο δημιουργός δύο ταινιών για τον Sandow κατά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές ήταν οι πρώτες τρεις κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή έναν bodybuilder. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Macfadden και Charles Atlas συνέχισαν να προωθούν το bodybuilding ανά τον κόσμο.

Πολλοί ακόμα σημαντικοί bodybuilders της πρώιμης ιστορίας του bodybuilding πριν το 1930 είναι οι εξής: ο Earle Liederman (συγγραφέας των πρώτων βιβλίων για το bodybuilding), oι Zishe Breitbart, Georg Hackenschmidt, Emy Nkemena, George F. Jowett, Finn Hateral (πρωτοπόρος στην τεχνική του ποζαρίσματος), Frank Saldo, Monte Saldo, William Bankier, Launceston Elliot, Sig Klein, Sgt. Alfred Moss, Joe Nordquist, Lionel Strongfort (“Strongfortism”), Gustav Frištenský, Ralph Parcaut (πρωταθλητής πάλης ο οποίος συνέγραψε ένα από τα πρωταρχικά βιβλία για τη «φυσική κουλτούρα»)και ο Alan P. Mead (ο οποίος ήταν ένας εντυπωσιακός πρωταθλητής μυών παρά το γεγονός ότι είχε χάσει το ένα του πόδι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο).

ΑΠΟ ΤΟ 1940 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το 1946 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Fitness (IFBB) από τους αδελφούς Ben και Joe Weider στο Μόντρεαλ του Καναδά με το όνομα «Παγκόσμια Ομοσπονδία Bodybuilder». Τα δύο ιδρυτικά κράτη ήταν ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ben Weider του Καναδά ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Το 1965 έλαβε χώρα ο διαγωνισμός «Mr. Olympia» και ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που οργανώθηκε από την «Παγκόσμια Ομοσπονδία Bodybuilder». Από το 1966 έως το 1970, η Ομοσπονδία είχε ταχεία ανάπτυξη λόγω του ότι οι αδελφοί Weider την είχαν προωθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι το 1970, η Ομοσπονδία είχε διευθυντές σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως και είχε αφήσει το αποτύπωμά της στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1970, η Ομοσπονδία διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας, όπου ορίστηκε ένας Καταστατικός Χάρτης κι ένα Εκτελεστικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, το 1971 η Ομοσπονδία έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF), γνωστή πια ως SportAccord. Μόλις έγινε μέλος, αποτέλεσε τον πρώτο επίσημο εκπρόσωπο του bodybuilding έχοντας την αναγνώριση από μια αθλητική αρχή παγκόσμιου βεληνεκούς.

Παρότι το bodybuilding δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ στο Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παραχώρησε μια προσωρινή αναγνώριση, η οποία διήρκεσε περίπου 4 χρόνια αλλά αποσύρθηκε το 2001. Το 2004, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Bodybuilder μετονομάστηκε σε Παγκόσμια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Fitness διατηρώντας το ακρωνύμιο ΙFBB. Tον επόμενο χρόνο, η Ομοσπονδία υιοθέτησε τους κανόνες αντιντόπινγκ, μέσω του Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Το 2006, μετά από 60 χρόνια, o Βen Wieder αποσύρθηκε από τον ρόλο του προέδρου και ο Dr. Rafael Santonja από την Ισπανία εξελέγη νέος πρόεδρος.

η σωματικη διαπλαση & fitness στην ελλαδα

Το άθλημα από το 2004 έχει μετονομαστεί σε Σωματική Διάπλαση και Fitness με την δημιουργία πολλών νέων κατηγοριών οι οποίες απευθύνονται από παιδιά 5 ετών (Children Fitness) μέχρι βετεράνους (masters) 60 ετών και άνω.

Στην Ελλάδα το άθλημα αναγνωρίστηκε το 2004 από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και από το 2020 ο μοναδικός νόμιμος φορέας καλλιέργειας και ανάπτυξης του αθλήματος είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Fitness η οποία ιδρύθηκε το 2019 με έδρα το Ναύπλιο και ιδρυτικό Πρόεδρο τον Αναστάσιο Κολιγκιώνη.