Η Ιστορια της ΑΡΣΗΣ ΔΡΑΜΙΩΝ (KETTLEBELL LIFTING)

Τα kettlebells χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως εργαλείο για την ανάπτυξη σωματικής δύναμης και αντοχής. Το σχήμα τους ποικίλει αισθητά από εποχή σε εποχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό, ωστόσο η σωματική άσκηση με αυτά τα ιδιόμορφα ‘βάρη με λαβή’ είχε πάντοτε στόχο την καλλιέργεια της δύναμης αλλά και της ικανότητας των πολεμιστών.

Τα kettlebells στην Αρχαια Ελλαδα Η ο Λιθος του Βυβωνα

Η ακριβής προέλευση των kettlebells παραμένει υπό αμφισβήτηση, ωστόσο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν ότι παρόμοια όργανα γυμναστικής χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143 κιλών, με λαξεμένη λαβή και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή “Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια”, που σημαίνει “ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του”. Ο λίθος του Βύβωνα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Τα kettlebells στη Ρωσiα

Η πρώτη ιστορική καταγραφή των kettlebells στη Ρωσία εντοπίζεται το 1704, όταν η λέξη ‘girya’ (που σημαίνει ‘kettlebell’) εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ρωσικό λεξικό. Την εποχή εκείνη ο όρος υποδήλωνε τα δράμια που χρησιμοποιούνταν για το ζύγισμα των

δημητριακών και άλλων αγαθών. Ωστόσο, καθώς η σωματική ρώμη ήταν αρετή με κεντρική θέση στη ρωσική κουλτούρα, στη διάρκεια γιορτών και πανηγυριών, οι πωλητές εκτελούσαν διάφορες άρσεις με τα δράμια για να επιδείξουν τη μυϊκή τους δύναμη και γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η δραστηριότητα αυτή είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.

19ος αιωνας: Τα kettlebells Συστηματοποιουνται

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1870-80 ο ιατρός Δρ. Vladislav Kraevsky, που θεωρείται από τους Ρώσους ότι είναι ο θεμελιωτής των σύγχρονων βαρέων αθλημάτων, ταξίδεψε στην Ευρώπη και συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορες χώρες σχετικά με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει νέες μεθόδους για την καλλιέργεια της σωματικής υγείας και τη βελτίωση των μεθόδων φυσικής αγωγής που χρησιμοποιούνταν τότε. Μετά την επιστροφή του, ο Kraevsky παρουσίασε μια σειρά από ασκήσεις με kettlebells και μπάρες στην αθλητική κοινότητα της Ρωσίας.

Ο Δρ Vladislav Kraevsky, πατέρας της επιστημονικής προπόνησης με βάρη στη Ρωσία.
Στις 10 Αυγούστου 1885, ο Δρ. Kraevsky άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο με βάρη στη Ρωσία, με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής ανάπτυξης. Οι προπονήσεις με βάρη διεξάγονταν τρεις φορές την εβδομάδα και οι ασκούμενοι εκτελούσαν αποκλειστικά και μόνο πιέσεις με τα δύο ή με το ένα χέρι, και τις ασκήσεις αρασέ και επολέ-ζετέ, με τον Δρα Kraevsky να

καθορίζει το βάρος και τον αριθμό των επαναλήψεων. Το σημαντικότερο κομμάτι του έργου του Kraevsky περιλαμβάνει τη μελέτη του πάνω στις εναλλαγές του βάρους που σήκωναν οι ασκούμενοι, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τις σωστές τεχνικές αναπνοής και διάφορες μεθόδους για να παραταθεί η διάρκεια της προσπάθειας των αθλητών πριν επέλθει η εξάντληση.

20ος αιΩνας: τα kettlebells στη ΣοβιετικΗ Ένωση

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, διάσημοι θιασώτες της φυσικής αγωγής από όλο τον κόσμο, όπως ο Arthur Saxon, ο Eugene Mueller και ο Eugene Sandow, προπονούνταν με kettlebells, όπως ακριβώς και στη Ρωσία, ωστόσο, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση περιόρισαν τη διάδοση των kettlebells στο εσωτερικό των συνόρων της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, τα kettlebells έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στην πρώην Σοβιετική

Ένωση, αρχικά μέσα από τη χρήση τους στα προγράμματα σωματικής άσκησης στις ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια μέσα από προγράμματα λαϊκού αθλητισμού. Το 1948, περισσότεροι από 200.000 θεατές παρακουλούθησαν τους πρώτους αγώνες με kettlebells που διοργανώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1974 το kettlebell sport ανακηρύχθηκε επισήμως ‘εθνικό άθλημα της Ρωσίας, ενώ το 1985 διοργανώθηκε το πρώτο παν-σοβιετικό πρωτάθλημα όπου οι νικητές πήραν τον αναγνωρισμένο τίτλο ‘Master of Sports’, την ανώτατη διάκριση που υπήρχε ήδη στη Σοβιετική Ένωση για τους πρωταθλητές όλων των υπόλοιπων αθλημάτων

Τελη της δεκαετιας του ’90

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα kettlebells άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους στο χώρο του ‘fitness’ στη Δύση, κύρίως ως εργαλεία προπόνησης για δύναμη και αντοχή. Με όλο και περισσότερες πηγές πληροφόρησης να είναι πλέον διαθέσιμες στην αγγλική γλώσσα, το kettlebell sport άρχισε κι αυτό με τη σειρά του να διαδίδεται τα τελευταία χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άρσης Κettlebell (ΕUWL) δημιουργήθηκε το 1992 από πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Εσθονία, Λιθουανία, Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Η έδρα του Οργανισμού αυτού βρίσκεται στην πόλη Τάλσι, στη Λετονία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άρσης Κettlebell έγινε ο πρώτος επίσημος διεθνής οργανισμός στον τομέα της άρσης kettlebell, με την ιδέα της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού κινήματος. Το 2002 διοργανώθηκαν τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών. Τον Μάιο του 2006, στη Ρίγα της Λετονίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο για να αποφασιστεί η εισδοχή ορισμένων νέων μελών στον Οργανισμό – η Λετονία και η Μολδαβία.

Τον Αύγουστο του 2007 λήφθηκε η απόφαση έτσι ώστε το κίνημα αυτό να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια κι ως εκ τούτου δημιουργήθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Άρσης Kettlebell (International Union of Kettlebell Lifting-IUKL). Από το 2008, λόγω του νέου καθεστώτος, ο Διεθνής Οργανισμός Άρσης Kettlebell διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τον Σεπτέμβριο του 2009, κατά τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης για την Άθληση για όλους (TAFISA), ο Διεθνής Οργανισμός Άρσης Kettlebell έγινε μέλος  και βρίσκεται υπό το καθεστώς παρατηρητή από τον Οκτώβριο του 2017 στην Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών.